Waar de meeste mensen misschien hun hele leven trouw blijven aan één beroep, bewijst Michel Lunenburg dat het nooit te laat is om het roer om te gooien. Na 37 jaar in het slagersvak — met prijzen op zijn naam en een echte familietraditie achter zich — besloot hij het over een andere boeg te gooien. Nu is hij hoofd conciërge op het Beekdal Lyceum en hij mist zijn oude vak geen moment.
“Ik had nooit gedacht dat ik mijn oude vak geen moment zou missen. Maar het is echt zo.”
Het bloed kruipt waar het niet gaan kan
Michel groeide op in een echte slagersfamilie. Zijn opa had maar liefst dertig slagerijen, dus het was geen verrassing dat ook Michel voor dit pad koos. Hij werkte 37 jaar in het vak, van traditionele slagerijen tot afdelingsmanager in de supermarkt. Met passie en gedrevenheid ontwikkelde hij zich tot een ware (gezonde) vakidioot, bekroond met prijzen en titels, waaronder Nederlands kampioen rookworst maken.
Toch begon het na al die jaren te wringen. De lange dagen en de hoge werkdruk en het steeds veranderende ondernemersklimaat zorgden voor steeds meer onvrede. “De ondernemers volgden hun eigen regeltjes en de omstandigheden waren niet altijd prettig,” legt Michel uit.
Een onverwacht advies
Tijdens een gesprek met goede vriend uit het onderwijs vertelde Michel openhartig hoe hij vastliep in zijn werk. “Die vriend keek me aan en zei: ‘Michel, jij hebt levenservaring, mensen opgeleid, je kunt leidinggeven, je hebt ervaring met regels en veiligheid. Jij bent handig. Jij moet hoofd conciërge worden’”, vertelt Michel. Dat zette iets in gang. Enkele weken later, op vakantie in Frankrijk, kreeg hij een appje van dezelfde vriend. De functie van hoofd conciërge bij het Beekdal Lyceum stond open. Michel besloot te reageren.
Michel nam op vakantie een videoboodschap op: “Schrijven is niet mijn ding, dus ik dacht: ik laat gewoon mezelf zien,” legt hij uit. Dit creatieve, persoonlijke gebaar viel in goede aarde. Kort daarna begon hij aan mijn nieuwe avontuur op Beekdal Lyceum.
"Als de winkel vol stond, moest je snel schakelen — dat doe ik hier net zo."
Van worstmaker naar regelneef
De start was pittig. De vorige hoofd conciërge was al weg, dus een soepele overdracht was er niet. “Het was ‘learn on the job’,” lacht Michel. “Achteraf misschien maar goed ook, want ik doe alles honderd procent anders dan mijn voorganger.” Zijn technische inzicht, zijn vermogen om snel te handelen en nuchtere houding kwamen goed van pas. “Ik moet absoluut handig zijn en dat is de slager in mij zeker,” vertelt hij.
Het multitasken dat hij als slager beheerste, komt nu dagelijks van pas. “Als de winkel vol stond, moest je snel schakelen — dat doe ik hier net zo. Alleen had ik nooit verwacht dat ik een soort regelneef zou worden,” lacht hij. “Overal achteraan zitten, regelen, regelen, regelen… en nu blijk ik er nog goed in ook!”
Rust bewaren in de hectiek
Het werk als conciërge is niet altijd gemakkelijk. “Er wordt echt de hele dag aan je getrokken,” vertelt de ex-slager. “Docenten komen met "kleine vragen" die vaak uren werk betekenen. Daarom heb ik snel geleerd grenzen te stellen: zet het maar op de mail, dan pakken we het op. Want als ik beneden ben, dan heb ik alweer vijf vragen gehad.”
"Ik wil blijven groeien in mijn rol. Niet omdat het moet, maar omdat ik daar plezier in heb."
Van gebouwbeheer en veiligheid tot leerlingvragen en teamcoördinatie: Michel houdt veel ballen tegelijk in de lucht. Toch haalt hij er vooral veel voldoening uit. “Het contact met de leerlingen, het schakelen met collega’s en het oplossen van problemen — dat past helemaal bij mij.” Hij geniet van het contact met de verschillende lagen van de school: van de leerlingen tot het management.
Een veilige en prettige omgeving
Michels werk is meer dan alleen de boel op orde houden. Hij ziet het als zijn missie om bij te dragen aan een veilige en prettige omgeving. En ja, regels horen daar ook bij. “Leerlingen vinden mij vaak erg streng. Ik heb lijnen getrokken bij de fietsenstalling. Wie buiten de lijntjes parkeert, moet zijn fiets maar zoeken — dan leer je het wel.” Tegelijkertijd weten leerlingen dat ze altijd bij hem terechtkunnen, of het nu gaat om een kapotte fiets of een ander probleem.
Groeien in zijn rol
Michel staat niet stil. Inmiddels heeft hij een opleiding pedagogisch handelen afgerond en gaat hij binnenkort aan de slag met risico-inventarisatie. “Ik wil blijven groeien in mijn rol. Niet omdat het moet, maar omdat ik daar plezier in heb.”
“Er wordt hier echt geluisterd naar wat je zegt. En dat geeft energie. Ik sta weer met plezier op in de ochtend.”
En zelf leert Michel ook bij van zijn collega’s: “Collega’s zeggen soms dat ik een oogje mag dichtknijpen. Dat advies neem ik graag aan. Dat vind ik prettig, want we leren van elkaar. De samenwerking is echt goed en we vullen elkaar mooi aan.”
Ook denkt hij steeds meer actief mee over verbeteringen binnen de school. “Hier wordt echt geluisterd naar wat je zegt. Dat geeft energie. Ik sta weer met plezier op in de ochtend.”
Zijn boodschap aan anderen
Met zijn kalme houding en hands-on mentaliteit, is Michel een onmisbare kracht op school. Hij is het bewijs dat een slager met een passie voor zijn vak, ook een perfecte conciërge kan zijn. En een terugkeer naar de slagerij? "Nee," zegt hij resoluut. "Ik zie mezelf hier nog jaren blijven."
Zijn tip voor wie twijfelt over een nieuwe stap:
"Denk niet te snel dat je iets niet kunt. Ook al doe je iets al jaren – je bent tot veel meer in staat dan je denkt."
Wil jij ook het verschil maken op een school waar jouw ervaring telt?
Bekijk de vacatures bij Quadraam en ontdek waar jouw nieuwe werkdag kan beginnen.